Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir Aliağa'da entegre güneş paneli ve hücre üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine önemli bir adım attıklarını vurguladı. Türkiye'nin enerji dönüşümünde kapsamlı stratejiler geliştirdiğini belirten Bayraktar, yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanarak dışa bağımlılığı azaltmayı ve net sıfır emisyon hedeflerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Son 15 yılda yenilenebilir enerji alanında büyük bir ilerleme kaydedildiğini, rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün 33 bin megavata ulaştığını belirtti. Bu gücün, tüm hanelerin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu ifade eden Bakan, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 60'a ulaştığını açıkladı. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı verilerine göre, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücü bakımından Avrupa'da ilk 5, dünyada ise 11. sırada yer aldığını vurgulayan Bakan, bu yıl Avrupa'da ilk 3'e, dünyada ise ilk 9'a girmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu başarıda yerli sanayinin gelişmesinin büyük rol oynadığını belirtti.

Yerli Üretimde Atılan Adımlar

Bakan Bayraktar, 2035'e kadar her yıl en az 2 bin megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi artışı hedeflediklerini açıkladı. Yerli üretimi teşvik etmek için RES'lerde kullanılacak türbinlerde yüzde 55, GES'lerde kullanılacak panellerde ise yüzde 75 yerlilik oranını hedeflediklerini belirtti. Dünyada panel, hücre ve wafer üretiminin büyük bölümünün tek bir ülkede yoğunlaştığını hatırlatan Bakan, Türkiye'nin bu alanda yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladığını söyledi. Güneş santrallerinde kullanılan aksamlarda yüzde 75, rüzgar santrallerinde ise kule, kanat ve jeneratörde yüzde 70'in üzerinde yerlilik seviyesine ulaşıldığını açıkladı. Bu alanda daha çok yol kat edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Yerli üretime verilen desteklerle GES için taşıyıcı yapı, kablolar, hücre, cam, çerçeve, kablo bağlantı kutusu ve fotovoltaik modüllerinin yerli imkanlarla üretilmeye başlandığını; RES için de jeneratör, kanat, kule ve kule bağlantı elemanlarının yerli olarak üretilebilir hale geldiğini vurguladı.

İzin Süreçlerinde Kolaylaştırma

Yaklaşık 23 bin 500 megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesinin yatırımcıların elinde olduğunu belirten Bakan, rüzgar ve güneş enerjisi izin süreçlerinde reform yapılacağını açıkladı. 48 ayı bulan izin süreçlerini 18 aya indirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan, bu konudaki yasal düzenlemeleri Meclis'e sunacaklarını söyledi. Bu sayede tahsis edilen kapasitelerin çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini ifade etti. Bugün açılışı yapılan tesisin ithal edilen güneş paneli hücresini yerli olarak üreteceğini ve böylece dışa bağımlılığı azaltacağını da belirtti. Türkiye'nin jeopolitik konumu, nitelikli insan gücü ve yenilikçi ekosistemi ile büyüyen bir potansiyele sahip olduğunu ve bu potansiyeli daha da geliştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

2024 Yatırımları ve Gelecek Hedefleri

2024 sonu itibarıyla yenilenebilir enerji santrallerine 26 milyar lira yerli katkı bedeli ödediklerini açıklayan Bakan Bayraktar, bu desteklerin yerli üretimin artırılmasına önemli katkı sağladığını vurguladı. Yeni yatırım modellerinin, uzun dönemli ve ölçek ekonomisine sahip politikalarla daha güvenli bir yatırım ortamı oluşturmayı amaçladığını belirtti. Bakan, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki ilerlemesinin, sürdürülebilir bir enerji geleceği için kritik önem taşıdığını sözlerine ekledi. Bu kapsamlı yatırımların, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını güçlendirerek gelecek nesillere daha temiz ve güvenilir bir enerji sistemi bırakmayı amaçladığını ifade etti.